Ο ρόλος του Ποδολόγου στη Διαχείριση του Διαβητικού Ποδιού.

Στις 14 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, το ποδολογικό μας κέντρο συνεχίζει να προσφέρει όπως και κάθε χρόνο,  τη δωρεάν προληπτική εξέταση του διαβητικού ποδιού. Ο διαβήτης είναι μια πάθηση με διαρκώς αυξανόμενη επιβάρυνση, και ο ρόλος του ποδολόγου είναι καθοριστικός στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να εμφανίσουν άτομα με αυτή την κατάσταση.

Το διαβητικό πόδι αποτελεί μια τυπική και συχνά σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη. Χαρακτηρίζεται από νευροπάθεια (βλάβη των νεύρων) και περιφερική αρτηριοπάθεια (προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος), που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπαίσθητους τραυματισμούς και ελκώσεις που δεν επουλώνονται εύκολα.

Κατά την εξέταση που προσφέρουμε, χρησιμοποιούμε πελματογράφο, μια προηγμένη τεχνολογική συσκευή, για να αναλύσουμε την κατανομή της πίεσης στα πόδια σας κατά το βάδισμα. Αυτό βοηθά στην ανίχνευση περιοχών με αυξημένες πιέσεις που μπορεί να ενδείκνυνται τραυματισμοί ή αλλαγές στη δομή του ποδιού.

Επιπλέον, η εξέταση περιλαμβάνει αναφορές σε:

  • Δερματικές αλλαγές, όπως ξηρό δέρμα, πληγές, ή αλλαγή χρώματος.
  • Νευρολογικές αλλαγές, που μπορεί να ενδείκνυνται μειωμένη αίσθηση ή πόνος.
  • Κυκλοφορικές αλλαγές, που μπορεί να περιλαμβάνουν κρύα πόδια ή μειωμένο παλμό.
  • Εμβιομηχανικές αλλαγές, όπως ασυνήθιστη κίνηση ή αλλαγή στην ανατομία του ποδιού.


Ο στόχος μας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση τυχόν επιπλοκών, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση της υγείας των ατόμων με διαβήτη. Η προληπτική φροντίδα και η εκπαίδευση είναι κρίσιμα στοιχεία για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών, όπως οι διαβητικές πληγές που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Σας προσκαλούμε να επωφεληθείτε από αυτή την προσφορά και να δεσμευτείτε για την υγεία των ποδιών σας καθώς και να ενημερωθείτε κατεβάζοντας το ενημερωτικό μας φυλλάδιο με όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το διαβητικό πόδι εδώ 

 

 

Book an appointment today