Εξέταση διαλογής διαβητικού ποδιού σε ψηλό ρίσκο.

Με πλήρη ευαισθητοποίηση, κατάρτιση και εξειδίκευση για την πάθηση του σακχαρώδη διαβήτη, η Foot Forward θα παρέχει εντελώς δωρεάν (15/11/2020 έως και 15/12/2020) την εξέταση διαλογής του διαβητικού ποδιού σε ψηλό ρίσκο (diabetic foot screening) με την ειδική εξέταση πεδογραφίας – πελματογράφημα με την οποία καταγράφονται οι πιέσεις στην πελματική επιφάνεια.

Για τη βέλτιστη Αξιολόγηση σας παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό. 

Αυτή η καθιερωμένη πλέον εξέταση διαλογής του διαβητικού ποδιού σε ψηλό ρίσκο (diabetic foot screening) περιλαμβάνει αξιολόγηση της λειτουργίας του ποδιού αναφορικά με τυχόν αλλαγές στη μορφή και το χρώμα των νυχιών, αξιολόγηση σε ότι αφορά το δέρμα, χρώμα, θερμοκρασία και υφή. Γίνεται επίσης συνολική αξιολόγηση της κυκλοφορίας στα άκρα στα πλαίσια της ποδιατρικής και αξιολόγηση για την λειτουργία των νεύρων (τυχόν νευροπάθειας).

Συμπληρώστε τη φόρμα

Σημειώστε μια ή και παραπάνω ερωτήσεις σχετικά με τις παρατηρήσεις σας.

Τι θα γίνει κατά την επίσκεψη;

Ειδική εξέταση πεδογραφίας – πελματογράφημα διεξάγεται έτσι ώστε να καταγράφονται οι πιέσεις στην πελματική επιφάνεια των ποδιών. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να αξιολογούνται για τυχόν αλλαγές σε συνάρτηση με τον χρόνο και άλλους συντρέχοντες παράγοντες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα πόδια, αυτή η ολοκληρωμένη εξέταση είναι σωστό να γίνεται μια φορά το χρόνο. Σε περίπτωση προβλήματος, το άτομο θα ενημερώνεται κατάλληλα από την Foot-Forward για περαιτέρω εξετάσεις ή θα συζητείται ένα πρόγραμμα θεραπευτικής αγωγής για την πρόληψη άλλων επιπλοκών, σε συνεργασία με τον προσωπικό ιατρό του κάθε ατόμου.

Η Πεδογραφία είναι το εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση των αλλαγμένων προτύπων πιέσεων κάτω από την πελματική επιφάνεια των ποδιών για τα άτομα με διαβήτη. Η επιστήμη προχωρά και όλο και περισσότερο μας βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και στην πρόληψη ελκών. Η πεδογραφία είναι μία πολύ γρήγορη και εύκολη εξέταση που μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τα αλλαγμένα πρότυπα πιέσεων κάτω από την πελματική επιφάνεια που παρουσιάζονται λόγω του αλλαγμένου σχήματος του ποδιού που προκαλείται από την νευροπάθεια. Η Foot-Forward διαθέτει τον πελματογράφο Emed/ NOVEL. Ο σκοπός της επιστημονικής ομάδας που αντιμετωπίζει τον διαβήτη είναι να μειώσουν τις ελκώσεις και τους ακρωτηριασμούς στα άτομα με διαβήτη. Η πεδογραφία είναι μια πολύ απλή και οικονομική μέθοδος για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός.

Έχει τεκμηριωθεί ότι κατά τον βηματισμό, η πελματική επιφάνεια του μεταταρσίου στο πόδι με νευροπάθεια παρουσιάζει αυξημένες και μακρύτερες πιέσεις ειδικότερα κάτω από τις μεταταρσοφαλαγγίες κεφαλές σε σύγκριση με πόδια ατόμων χωρίς Διαβήτη. Μελέτες έχουν εισηγηθεί ότι μετρήσεις άνω των 500-600 K Pascal ανά τετραγωνικό εκατοστόμετρο σε πόδια με διαγνωσμένη νευροπάθεια είναι όριο ψηλού ρίσκου δημιουργίας ελκώσεων. Άρα σε περίπτωση ανίχνευσης νευροπάθειας, η πεδογραφία πρέπει να διεξάγεται από τον ποδίατρο/ποδολόγο που θα αξιολογήσει την λειτουργία των ποδιών και την πιθανότητα εξέλκωσης.

Στην περίπτωση που ενδείκνυται μπορούν να κατασκευαστούν ειδικά πέλματα που θα μειώνουν στο ελάχιστο δυνατό τις φορτίσεις-πιέσεις στα σημεία αυτά και θα κατανέμουν την πίεση εξίσου σε όλη την πελματική επιφάνεια έτσι ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος παρουσίασης έλκους ή ακόμα να μειώνονται οι πιθανότητες δημιουργίας σκληρού δέρματος και κάλων κάτω από τα πόδια: παράγοντες που επιφέρουν έλκη σε επόμενο στάδιο.